2017. április 11., kedd

Zlatý hoch Ghoochannejhad verí v úspech Iráne na MS

Písal sa 18. jún 2013 a práve vrcholila ázijská kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta v Brazílii 2014. V skupine A na seba narazili dva odvekí rivali Južná Kórea a Irán a len víťaz mal istotu účasti na záverečnom turnaji. Nakoniec rozhodol jediný gól, postaral sa o neho ďalší zo Zlatých chlapcov Iránu…
Hralo sa na štadióne v Ulsane. Domáci mali od začiatku navrch. Najprv Kim Shin-Wook svojím volejom pálil nad. Potom delovka kapitána Lee Dong-Gooka skončila v náručí brankára Ahmadiho. Potom bol na hranici vápna zrazený Lee Myung-Joo, ale Juhokorejcania z následného priameho kopu nič nevyťažili. Na rad tak prišli Iránci a ich "Golden Boy" Reza Ghoochannejhad.Futbalista prezývaný "Gucci" má čuch na víťazné góly. Proti Libanonu načal strelecký účet zápasu, ktorý sa skončil drvivým víťazstvom 5: 0. V stretnutí s Katarom sa postaral o jediný gól svojho mužstva a Irán vyhral 1: 0. Rovnako to dopadlo aj tentoraz.
Na ukazovateli svietila 60. minúta a Ghoochannejhad si nabehol na dlhý balón od spoluhráča. Zviedol šprintérsky súboj s Beke súpera. Už-už to vyzeralo, že celú situáciu obrana domácich vyrieši. Kim Young-Kwon chcel zahrať malú domov gólmanovi, ktorý vybehol z brány na veľkej vápno, lenže loptu netrafil. Rychlonohý "Gucci" ho tak obehol a technickým pokusom rozhodol o víťazstve. Kwon sa potom zmaru zrútil k zemi.Nakoniec ani on smútiť nemusel, Kórejci zostali na druhom postupovom mieste. Vďaka lepšiemu skóre, ako mal tretí Uzbekistan.
Ďalšie zlatí chlapci
Týmto počinom sa Ghoochannejhad zaradil po bok ďalších zlatých chlapcov. Hassan Rowshan, Khodada Azizi a Vahid Hashemian sa totiž svojimi presnými zásahmi postarali o postup Iránu na majstrovstvá sveta.
Rowshanovi sa to podarilo v kvalifikácii o MS 1978. V tej sa presadil štyrikrát, pričom jeho tretí a štvrtý zárez mal cenu zlata. V dôležitom mači opäť s Južnou Kóreou zaistil remízu 2: 2.
Aziziho chvíle prišla v baráži o MS 1998 proti Austrálii. Najskôr doma v Teheráne vyrovnal v 40.minúte na konečných 1: 1 a potom v odvete štvrť hodinu pred koncom posunul ukazovateľ skóre na konečných 2: 2. Irán postúpil do Francúzska vďaka viac vstrelenými gólom na ihrisku súpera.
Hashemian pálil ostrými hlavne pri kvalifikácii o MS 2006. Na vlastnej koži to najviac pocítilo Japonsko (2: 1) a Katar (3: 2). V oboch prípadoch sa do kolónky strelcov zapísal hneď dvakrát.
Avšak na všetkých týchto šampionátoch skončil Irán už v skupine. Dvakrát obsadil dokonca posledné miesto a v doterajších deviatich dueloch má bilanciu 1-2-6 a skóre 6:18.
"Som z nášho mančaftu nadšený. Panuje v ňom vyváženosť medzi mladými a skúsenými hráčmi.Myslím si, že v Brazílii môžeme postúpiť zo skupiny, " konštatoval útočn ík situáciu ohľadom šampionátu. V skupine F narazí Irán na Nigériu, Argentínu a Bosnu a Hercegovinu.
Premiéra v" reprezentácie "
Vráťme sa ale k Ghoochannejhadovi. pre dvadsaťšesťročného rodáka z Mašhadu to boli vôbec prvé skúsenosti v národnom tíme. "Bolo to pre mňa prekvapenie, keď mi pán Queiroz v októbri zavolal. Vôbec som to nečakal, " priznal pre oficiálne stránky FIFA.
" Dodnes si pamätám, čo mi povedal: Hrať za vašu zem by malo byť cťou, pokiaľ ju milujete a tiež si myslím , že nám môžete pomôcť.To som predsa nemohol odmietnuť, " pozeral sa Gucci. " Hneď, ako som položil telefón, tak som volal rodičom. Mali strašnú radosť, " pokračoval.
Ghoochannejhad si svoj debut odbil 16. októbra zhodou náhod proti Južnej Korei a odohral v ňom sedemdesiat tri minút. Vtedy sa o jediný zásah zaslúžil iný útočník, Javad Nekounam.
Od tulipánov po čaj o p iatej
Hoci sa Gucci narodil v Iráne, tak futbalovo vyrastal v Holandsku. Do tejto krajiny, keď mal osem rokov, totiž jeho rodina emigrovala.
V mládežníckych výberoch nastupoval za LMC FRISIA 1883 a za Cambuur. Práve tam si ho vyhliadol Heerenveen.U srdiečok sa však po prechode do hlavného mužstva nepresadil (iba dva štarty) a putoval po hosťovaniach (Go Ahead Eagles, Emmen). U Eagles potom zakotvil natrvalo a pýšil sa výbornými štatistikami. V desiatich zápasoch nazbieral šesť gólov.
Jeho najlepší sezóny však mali ešte prísť. Po angažmán u Eagles sa sťahoval späť do Cambuur, kde dosiahol v ročníku 2010/11 na métu 37/15. Aj tak opäť menil zamestnávateľa, a tentoraz aj krajinu. Po Eridivisie si vyskúšal belgickou Jupiler League v drese Sint-Truidense VV. V najvyššej lige vydržal však iba rok, pretože "Kanárici" po neúspešnej baráži s Westerlo zostúpili.Nakoniec pôsobenie v tomto klube zakončil s bilan ciou 31/18.
"Keď som útočník, tak sa odo mňa góly čakajú. Je to moja práca dopraviť loptu do siete. Stále sa snažím v tejto činnosti zdokonaľovať, pretože sa mám stále čo učiť, " pravil skromne.
Svojimi výkonmi, najmä streleckú potenciou, upútal pozornosť slávneho Štandard Liège.

Ten ho tak na konci augusta 2012 zlákal do svojich radov. Momentálne ho však v kádri Guya Luzon neuvidíte. Gucci bol poslaný na hosťovanie do druholigového anglického Charltonu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése